BLOG

PARINTI IMPLINITI

Posted by on Sep 30, 2013 in Consiliere Parinti, Featured | 0 comments

PARINTI IMPLINITI

Consiliere pentru parinti

Pentru parintii care se simt pregatiti, va propun sa mai facem un pas catre acea frumoasa dupa amiaza de duminica, in care un zambet luminos va inflori pe chipul copilului din fata noastra, iar voi veti savura o senzatie de asteptare implinita, de armonie si optimism.

Sa trecem in revista (in numele acelei desavarsite dupa amieze) momentele de nemultumire, indignare, certuri, suparari, din care adesea am iesit mai mult sau mai putin sifonati de regrete si vinovatie… si sa vedem ce am putea face diferit, ce putem schimba? (more…)

  

MINCIUNA,CORUPTIE,VALORI

Posted by on Sep 13, 2013 in Consiliere Parinti | 0 comments

MINCIUNA,CORUPTIE,VALORI

Astazi protestam pentru Rosia Montana. Se ascunde insa aici un motiv mai adanc: protestam, in fapt, pentru ca sistemul social in care traim este corupt: drepturile oamenilor sunt incalcate, nevoile lor sunt neglijate; interese meschine hotarasc soarta unei intregi societati; manipularea este instrumentul aproape unanim acceptat al “devenirii” sociale: astfel reusim sa fim alesi in functii publice, sa punem in miscare afaceri rentabile, sa fim cunoscuti, sa ne pastram relatiile cu ceilalti… Se ascunde in protestul de azi o dorinta de schimbare, dar cum, in ce directie? (more…)

  

COMUNICAREA CU COPIII

Posted by on Aug 22, 2013 in Consiliere Parinti | 0 comments

Comunicarea eficienta cu copiii nostri ne poate scuti de multe momente neplacute, facand loc unui timp de calitate petrecut impreuna. Iata cateva modalitati practice de a instaura o comunicare buna in familia voastra:

  •  Asculta-ti copilul

A-ti asculta copilul inseamna sa accesezi perspectiva lui/ei. Pentru a face acest lucru trebuie sa devii disponibil/a pentru cateva momente, in care sa abandonezi perspectiva proprie, perspectiva realitatii obiective sau perspectiva morala si sa te dedici realitatii copilului din fata ta.

(more…)

  

AFACERI DE FAMILIE – SCHIMBAREA PARADIGMEI

Posted by on Aug 13, 2013 in Consiliere Parinti | 0 comments

AFACERI DE FAMILIE – SCHIMBAREA PARADIGMEI

Afaceri de familie…Suntem verigi intr-un lung lant de stramosi si de urmasi, verigi ale prezentului. Purtam cu noi amintirile vietii noastre de pana acum, alaturi de care se inghesuie, in umbra, tot ce am luat de la mame, de la tati, tot ce au luat ei de la bunici, si bunicii de la strabunici… si tot asa… Ducem mai departe, prin copiii nostri, tot ceea ce am reusit sa intelegem si sa acceptam despre noi si mai ales ceea ce nu am inteles si nu am acceptat

(more…)

  

COPILUL MEU, O PERSOANA DIFERITA

Posted by on Jul 21, 2013 in Consiliere Parinti, Featured | 0 comments

COPILUL MEU, O PERSOANA DIFERITA

Normal ca este o persoana diferita! Imi veti raspunde putin consternati: S-a nascut in alta zi, are alt nume, alta varsta, are alti parinti… desigur, seamana putin cu ei – veti continua voi cu o urma de zambet in coltul gurii, si unele gesturi chiar sunt la fel, iar de curand mi-a spus ca vrea sa devina exact ca mine cand se va face mare – veti incheia voi, de-a dreptul fericiti!

Este firesc sa ne dorim – mai mult sau mai putin constient – ca fiii si fiicele noastre sa ne continue, sa ne duca mai departe chiar si atunci cand nu vom mai fi, pentru ca ceea ce am construit sa dainuie in timp si sa avem parte astfel de putina nemurire!

Totusi, consider ca putem avea multe avantaje ca parinti, daca intelegem pana la capat ideea ca fiul / fiica noastra este o persoana diferita. Iata aspectele pe care multi parinti le pierd din vedere: (more…)

  

PARINTE SAU PERSOANA?

Posted by on Jul 21, 2013 in Consiliere Parinti, Featured | 0 comments

PARINTE SAU PERSOANA?

Copii fiind, ne vedem parintii sau persoanele care ne ingrijesc ca pe ancore ale vietii, repere ale realitatii, sanse pentru existenta si implinirea noastra ca oameni. Intr-un cuvant, inainte de a-i cunoaste ii dorim langa noi, ii iubim. De aceea, cand devenim noi insine parinti este ca si cum pasim in cealalta parte a universului… o noua perspectiva, greu de imaginat, desi aparent comuna si accesibila oricui.

Multe persoane traiesc intens inceputurile lor ca parinti, se dedica in intregime noului rol, legand indestructibile relatii de iubire si grija, care constituie “pasaportul pentru viata” al nou-nascutului. (more…)

  

MITUL VINOVATIEI

Posted by on Jul 21, 2013 in Consiliere Parinti, Featured | 0 comments

MITUL VINOVATIEI

Unul dintre cele mai distructive sentimente pe care le incearca un parinte este vinovatia. Cand suntem parinti, fiecare dimensiune a realitatii ne impinge catre a ne simti vinovati: copilul care isi arata direct nemultumirea, frustrarea sau nevoia; bunicii care se asteapta sa facem pentru copiii nostri ceea ce au facut ei pentru noi, cand eram copii; gradinita sau scoala, care asteapta de la parinte un copil compliant, adaptat, motivat pentru performanta; vecinii care ne evalueaza in functie de gradul de politete sau sociabilitatea copilului; parintii altor copii, care de obicei procedeaza mai bine si au copii mai generosi, mai destepti, mai sociabili… si, nu in ultimul rand, propria noastra organizare psihica, in care “a fi responsabil” inseamna “sa te simti vinovat” de tot ceea ce nu merge bine!

 Cum am putea avea incredere ca suntem parinti buni, cand ni se dau atatea motive sa ne simtim vinovati?! Vinovatia ne demotiveaza si ne dezorienteaza! Cautam solutii si solutiile ne acuza… de aceea…

 …primul lucru pe care il poti face este sa renunti la vinovatie! Citeste mai jos cum:

(more…)