COMUNICAREA CU COPIII

Posted by on Aug 22, 2013 in Consiliere Parinti | 0 comments

Comunicarea eficienta cu copiii nostri ne poate scuti de multe momente neplacute, facand loc unui timp de calitate petrecut impreuna. Iata cateva modalitati practice de a instaura o comunicare buna in familia voastra:

 •  Asculta-ti copilul

A-ti asculta copilul inseamna sa accesezi perspectiva lui/ei. Pentru a face acest lucru trebuie sa devii disponibil/a pentru cateva momente, in care sa abandonezi perspectiva proprie, perspectiva realitatii obiective sau perspectiva morala si sa te dedici realitatii copilului din fata ta.

 • Exprima-ti preferintele

Cand iti petreci timp cu copilul tau este esential sa iti faca si tie placere si nevoile tale sa fie implinite. Copilul va avea astfel ocazia sa te cunoasca mai bine si sa iti faca pe plac. Se va simti important din acest motiv, iar tu te vei putea bucura cu adevarat.

 •  Ofera feedback

Indiferent ce faceti impreuna, ramaneti conectati! Arata-i copilului ca iei in serios activitatea voastra comuna, (chiar daca este o joaca!), spune-i ce apreciezi si ce ai vrea sa faceti diferit. Ii vei oferi astfel si un model de comunicare.

 • Solicita implicarea

Ai grija sa echilibrezi responsabilitatea si initiativa in actiunile voastre. Nu iti asuma rolul de expert, caci ceea ce faceti ar putea deveni neinteresant pentru copil. Ofera-i ocazia de a folosi ceea ce stie si ceea ce poate!

 •  Stabiliti limite clare

Aratandu-i copilului care sunt limitele activitatii pe care o desfasurati impreuna (cum ar fi “ne batem cu perne avand grija ca loviturile sa nu ne doara”) ii dai un sentiment de siguranta, pentru ca stie unde trebuie sa se opreasca si stie ca el/ea va fi in siguranta. Pentru a putea fi adoptate, aceste limite nu trebuie impuse, ci agreate de comun acord!

 •  Spune “nu” cu iubire

Cand copilul face ceva inacceptabil pentru tine spune-i intotdeauna, dar aratandu-i in acelasi timp ca vezi si din perspectiva lui/ei. In felul acesta va fi mai usor sa tina cont de nemultumirea ta. Ii vei transmite indirect mesajul: in relatia noastra tinem cont unul de celalalt, ne intelegem si ne pasa! (De exemplu: “Inteleg ca esti furios pentru ca prietenul tau ti-a stricat jucaria, insa nu pot accepta sa il lovesti.”)

 •  Vorbeste pentru tine

Cand vorbesc in nume propriu, reusesc sa separ ceea ce constituie realitatea mea (ce gandesc, ce simt, ce fac eu), de realitatea altora. Accept astfel ca exista si alte realitati, iar ceilalti se vor simti liberi sa isi exprime opiniile lor (chiar daca sunt diferite de a mea).

 • Considera-te egal (nu critica, nu da ordine, nu te astepta sa fii ascultat orice ar fi!)

Desi este dificil de realizat, (din cauza modului in care am fost crescuti), adoptarea unei atitudini de egalitate are multe avantaje: plaseaza copilul intr-o pozitie de egalitate, care ii va da incredere sa-si foloseasca cunostintele, abilitatile si sa-si dezvolte talentele; responsabilitatea activitatii comune este de asemenea impartita, deci nu vei fi singura/ul de care depinde reusita ei; satisfactia finala va fi mai mare, (atat parintele, cat si copilul vor fi multumiti); copilul va dezvolta mai degraba o atitudine de cooperare, decat una de opozitie.

 • Ofera informatii legate de context (indiferent de varsta copilului)

Daca poti explica ceva pe intelesul copilului (adica folosind cuvintele si notiunile pe care deja le poseda) nu ezita sa o faci, cand situatia sau el/ea o cere! De multe ori ne limitam in acest sens, gandindu-ne ca informatia respectiva “nu e potrivita pentru aceasta varsta” sau indoindu-ne ca ar intelege. Pierdem astfel ocazii importante de a deschide orizonturi noi pentru copilul nostru.  

 •  Intelege-ti propriile sentimentele

Sentimentele mele sunt ale mele! Daca voi considera ca motivul furiei sau tristetii mele este ceea ce a facut gresit copilul meu, voi pierde din vedere rolul meu in generarea acestor sentimente: exprienta mea de viata, ideile si gandurile mele, rolurile pe care mi le asum in relatii sunt, toate, responsabile de sentimentul meu prezent. Un sentiment negativ este o invitatie de a privi catre noi insine. Iar primul pas este sa il identific si sa il accept, spunand: “Eu ma simt…”

 •  Copilul are nevoie de acceptare, nu de corectii!

Esti nemultumit/a de comportamentul copilului tau? Desi stie ca te deranjeaza ceea ce face, continua sa faca la fel? Problema nu este ca nu a inteles, ci ca nu a luat inca o hotarare proprie: Pentru a se comporta diferit trebuie ca el/ea sa ia o hotarare. Iar pentru a lua o hotarare nu este suficient sa aiba argumente logice. Mai are nevoie sa inteleaga situatia prezenta. Ca sa o inteleaga, trebuie sa o si accepte – adica sa poata spune: “Da, eu am acest obicei”. Insistenta parintelui de a schimba un comportament gresit al copilului va impiedica de fapt copilul sa il schimbe, pentru ca mesajul acestei insistente este “nu pot accepta comportamentul tau”. Efectul este ca nici copilul nu il poate accepta, deci, neintelegandu-l, nu poate alege unul diferit.

 •  Copilul se afla intr-o faza de dezvoltare, nu este definitivat!

Oricum s-ar comporta copilul tau, este vorba numai de o faza a dezvoltarii sale. Daca la 6 ani este fricos, nu inseamna ca va fi astfel si la 25; daca are note mici in clasa a 5a, nu inseamna ca va trai un esec academic, iar daca la 4 ani a luat o jucarie care nu este a lui, nu inseamna ca va ajunge infractor! Oamenii au o capacitate deosebita de a se schimba, adaptandu-se la mediul lor.

 • Oricat ar parea de ciudat si noi, parintii, avem nevoie de acceptare si ne putem schimba!

            Ultimele doua principii se aplica si la parinti! Obisnuim sa gandim critic despre noi insine, ca si cum nu am avea voie sa gresim. De asemenea, ne gandim ca suntem “definitivi”, ca nu ne mai putem schimba. Este gresit. Suntem imperfecti, si perfectibili in acelasi timp. Dar avem si noi nevoie de acceptare pentru a ne putea privi cu intelegere icon smile COMUNICAREA CU COPIII

 • Gaseste la finalul fiecarei zile cel putin un lucru care ti-a placut in timpul petrecut cu copilul tau si spune-i-l!

            Vei construi astfel, zi dupa zi, o relatie tot mai solida, mai autentica si mai apropiata cu copilul tau.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>