MINCIUNA,CORUPTIE,VALORI

Posted by on Sep 13, 2013 in Consiliere Parinti | 0 comments

MINCIUNA,CORUPTIE,VALORI

Astazi protestam pentru Rosia Montana. Se ascunde insa aici un motiv mai adanc: protestam, in fapt, pentru ca sistemul social in care traim este corupt: drepturile oamenilor sunt incalcate, nevoile lor sunt neglijate; interese meschine hotarasc soarta unei intregi societati; manipularea este instrumentul aproape unanim acceptat al “devenirii” sociale: astfel reusim sa fim alesi in functii publice, sa punem in miscare afaceri rentabile, sa fim cunoscuti, sa ne pastram relatiile cu ceilalti… Se ascunde in protestul de azi o dorinta de schimbare, dar cum, in ce directie?

Cred ca primul pas catre schimbarea pe care o dorim este simplu de formulat: sa devenim onesti si autentici. Ce ne impiedica sa-l facem?

Nu ne place sa aratam cine suntem cu adevarat! In acele aspecte in care nu suntem multumiti de noi insine mintim, exageram, omitem adevarul. Pentru ca vrem sa fim acceptati, iubiti, recunoscuti, admirati… Si pentru ca nu putem suporta decat cu greu durerea de a fi respinsi, dispretuiti, ignorati… Iar primii care ne vor respinge, ne vor dispretui, care ne vor retrage iubirea lor si ne vor critica suntem noi insine! In spatele fiecarei minciuni se ascunde rana neacceptarii. In spatele oricarei neacceptari se ascunde o lipsa de intelegere. Pentru ca, desi unele fapte nu pot fi acceptate, toate pot fi intelese! Putem, deci, ca intelegandu-ne mai bine, mai complet pe noi insine – sa reusim sa spunem cu relaxare ca suntem imperfecti si astfel, sa ne iubim mai mult, asa cum suntem.

 Dar poate ca obstacolul si mai masiv, aflat in calea onestitatii noastre este sistemul social in care traim. A fi onest, a te arata altora asa cum esti este un act de curaj, ce va fi condamnat in multe contexte, va provoca respingere si durere. Dar intotdeauna va avea un ecou si va declansa un proces de schimbare!

 Ajunsi in rolul de parinti, avem o ocazie privilegiata de a transmite mai departe valorile noastre. In fiecare familie se oglindeste, la scara mica, intreaga societate. Schimbarea sociala incepe in familia noastra! Deciziile pe care le luam, ca parinti, ne pot ajuta sa influentam cursul unei intregi generatii. Cum putem transmite copiilor valoarea onestitatii si a autenticitatii? Iata cateva idei:

 - Daca nu ii mintim, daca suntem cat de deschisi putem, transmitem urmatoarele mesaje: Accept ceea ce este adevarat despre mine; putem trai si evenimente neplacute, ele nu ne distrug; te respect si vreau sa fii aproape de mine, de aceea te las sa ma cunosti asa cum sunt; am incredere ca ma poti accepta si ca ma poti intelege; poti avea incredere in mine; sunt imperfect/a, deci sunt uman/a – la fel ca tine.

 - Daca ii intelegem inainte de a-i critica, transmitem urmatoarele mesaje: poti fi inteles/inteleasa; sunt interesat/a mai degraba sa fiu alaturi de tine (sa te inteleg), decat sa te judec (sa evaluez comportamentul tau in raport cu o norma morala); ai loc sa hotarasti cum vrei sa fii; te iubesc, chiar daca avem pareri diferite.

 - Aratandu-le de ce pretuim onestitatea si autenticitatea, le transmitem: Sunt fericit/a cand relatiile mele sunt oneste si autentice. Este ca si cum sunt liber/a sa fiu asa cum sunt; sunt liber/a sa interactionez cu alti oameni in mod deschis.

 - Atunci cand copiii mint, deformeaza adevarul sau vor sa ne manipuleze putem incerca sa intelegem adevarul ascuns, care nu este acceptat. Le putem arata ca adevarul poate fi spus si ca minciunile ranesc.

 - Sa tinem cont de faptul ca asumarea unei valori este o decizie personala. Noi le putem impartasi copiilor valoarea noastra, dar nu o putem impune. Pedepsind minciuna nu vom transmite un mesaj de iubire, ci unul de neacceptare si teama de a fi judecati.

 Voi ce parere aveti? Le puteti spune adevarul copiilor vostri?

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>